Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lundaforskare lanserar mer hållbar metod för kollisionssimulationer

Forskaren Christian Bierlich sitter vid ett skrivbord, samt en illustration av hans metod

Christian Bierlich på Fysiska institutionen vid Lunds universitet har utvecklat en banbrytande metod för simulering av högenergikollisioner, som avsevärt kan minska miljöpåverkan. Genom att förbättra beräkningseffektiviteten hoppas han göra dessa simuleringar mer hållbara och tillgängliga. Forskningen finansierades av Lunds universitets hållbarhetsfond, som stöder innovativa idéer som stärker ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

I strävan efter hållbara högenergi-kollisionssimuleringar har Christian Bierlich, forskare vid Fysiska institutionen vid Lunds universitet, utvecklat ett nytt tillvägagångssätt för att minska miljöpåverkan och höja beräkningseffektiviteten.

Initiativet bygger på en matematisk algoritm som kan minska beräkningstiden tusenfalt. Både miljömässig och ekonomisk hållbarhet står i centrum för projektet. "Vi hittade ett matematiskt knep som gör att simuleringarna kan köras 1000 gånger snabbare. Detta innebär att man inte behöver ett stort datacenter. Man kan köra dem på en bärbar dator och använda mycket mindre energi. Detta är särskilt fördelaktigt för fysiker i utvecklingsländer som då kan delta I banbrytande forskning utan att behöva omfattande resurser." Att säkra finansiering för så innovativa projekt är vanligtvis mycket utmanande. 

"Kanske lite kontraintuitivt så är det ofta inte lätt att få forskningsfinansiering om man inte vet vad resultatet kommer att bli, eller om man inte kan garantera att det kommer att leda till en publikation. Även när alla är överens om att det är viktigt kan det vara svårt att hitta finansiering för att göra tekniska förbättringar som att öka effektiviteten. Så när jag upptäckte Valideringsstödet från Lunds universitets hållbarhetsfond så hade jag tänkt på detta ett tag, och tänkte, varför inte?" säger Christian Bierlich.

"Jag diskuterade idén med LU innovation innan jag ansökte och jag lärde mig mycket om FN:s hållbarhetsmål och om hur de är kopplade till projektet. Det öppnade nya perspektiv – detta sparar inte bara energi, det är även socialt hållbart."

Projektet som är baserat på programvaran PYTHIA, har släppts som en gratis programvara med öppen källkod. Det har presenterats vid två konferenser, med mycket positivt mottagande. Till användarna räknas stora universitet med stora fysikanläggningar, men också partikelacceleratorer som CERN och Brookhaven National Laboratory.

Genom att integrera denna innovation i simuleringar förväntar sig projektet att minska CO2-utsläppen, I linje med de globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030). Sedan lanseringen har Christian nu
också data för att belysa projektets påverkan: "Vi har redan kört ett konkret användnings-case där vi har sparat omkring en faktor 100 i energianvändning."


Nästa steg? "Vi strävar efter att utveckla detta arbete, skriva en vetenskaplig artikel om det och få den publicerad. Frågan om att göra vetenskaplig programvara hållbarare är väldigt intressant och värd att fortsätta undersöka."

Om Valideringsstöd: 
Christian Bierlich, forskare vid Fysiska institutionen vid Lunds universitet, fick stödet för Validering av idéer med hållbarhetsfokus (Valideringsstöd) från Lunds universitets Hållbarhetsfond. En fördel med finansieringen är, enligt Christian, möjligheten att få finansiering baserat på enbart en idé, utan att behöva garantera ett specifikt resultat. Läs mer om stöd från Hållbarhetsfonden här (Länk öppnar i nytt fönster.)